Lenzman ”Pictures of You”, Ikonika ”Bodies” och Red Mecca ”Truth”.

Så hittar jag bästa nya musiken på Spotify

Sedan 2008 har jag skapat och publicerat Spotifylistor på sajten dagensspotifylista.net. Ärligt talat var det väl rätta länge sedan jag gjorde en ny lista varje dag i stället försöker jag sedan några år tillbaka samla de bästa låtarna varje månad. Men var hittar jag alla nya låtar?

En tjänst jag använt i många år nu är Swarm.fm. Från början var det en Spotify-app men när Spotify fimpade stödet för appar blev det en webbsida i stället.

Sajten fungerar helt enkelt så att du loggar in med ditt Spotifykonto och då analyserar Swarm vilka artister du gillar. Sedan kan de presentera vilka nya album och singlar som släpps av dina favoritartister men också av artister Swarm tror att du kommer gilla.

En annan tjänst är Every Noise at Once, skapad av Glenn McDonald, som har skapat en enorm karta över olika mer eller mindre existerande musikgenrer. Till exempel Float House, Future Garage och Dreamgaze.

Varje genre presenteras med textmoln där banden som Every Noise at Once har kategoriserat in i genren visas olika stort beroende på hur populära och hur nära genrens kärna de är. Det finns dessutom länkar till tre spellistor på Spotify. Intro är som namnet antyder en introduktion till genren, Pulse är de hetaste spåren bland lyssnarna just nu och Edge är de nyaste spåren just nu.

Listorna uppdateras regelbundet och baserar sig på vad andra som lyssnar mycket på samma musik lyssnar på.

En anledning att de kan ha så många genrer är att de borrar ner sig djupt och skapar egna subgenrer. Till exempel deep (som Deep Ambient), dark (som Dark Jazz), geografiskt (som French Indietronica) och kombinationer (som German Dark Minimal Techno).

Every Noise at Once har också en särskild sida där de listar alla nya releaser (6146 album den 15 mars 2019) på Spotify uppdelat efter genre. Listan uppdateras varje fredag.

Jag gillar listan eftersom det är ett roligare sätt att upptäcka nya genrer. Det går snabbt att klicka på ett album för att höra hur Chamber Pop låter eller vad som är nytt inom Fluxwork.

Något jag önskade att det fanns mer av är officiella spellistor från bra skivbolag med deras senaste släpp. En jag lyssnar på mycket just nu är Metalheadz spellista där jag bland annat har upptäckt Lenzman.

Naturligtvis följer jag också den personaliserade Release Radar-spellistan som Spotify uppdaterar automatiskt varje fredag.

Här hittar du din egen Release Radar.


Publicerat

i

av

Etiketter: