Herb Lester får mig att vilja resa

Kartor är ett måste på resan. Även om Google Maps är smidigt är fysiska kartor fortfarande mycket charmigare.

Popout-kartorna från Compass Maps var länge mina favoritkartor när jag var ute på resande fot. De var små och väldigt tydliga och lättanvända med många småkartor som visades beroende på hur man vek upp kartan. Problemet med dem var att de var svåra att få tag på.

Ett tag hoppades jag väldigt mycket på Offbeat Guides kartor men efter att de två gånger i rad skickade ut kartorna så att de anlände i Sverige först efter resan hade inletts (och inte var innehållsrikare än de Wikipedia-sidor de innehöll) spolade jag dem.

Herb Lester Maps: How to Find the Old New YorkIdeos Eyes Open var lovande men mer av en guidebok med kartan på omslaget. Jag gillade tanken men formatet funkade aldrig när vi var i New York.

På sistone har jag i huvudsak använt Google Maps för att samla tips och sedan skrivit ut kartorna. Men när jag gick igenom flödet på ffffound.com nyligen såg jag ett gäng snygga retroillustrationer som visade sig vara kartor från företaget Herb Lester Associates. De har gjort ett antal olika nischade kartor för bland annat London, New York och Paris. Jag slog till på en karta över det gamla New York och det gröna London och förvånande snabbt landade kartorna på hallmattan.

Herb Lester Maps: How to Find the Old New York

Herb Lester Maps: How to Find the Old New York

How to Find The Old New York fokuserar på de ännu existerande resterna av ett smutsigt, rått New York från tiden långt innan Times Square rensades upp.

Herb Lester Maps: Untamed London

Herb Lester Maps: Untamed London

Untamed London, som är något större utfälld, pekar ut gröna oaser i London och dess närmaste omgivningar.

Några andra roliga kartor de gjort:

Herb Lester på Facebook.