Från den svenska mejkers-världen: Magnus och Geraldine på Mejk.me

Nyligen upptäckte jag mejkers-bloggen Mejk.me som framförallt gjorde ansträngningar för att hitta ett sätt att prata om mejk på svenska. Därför inleder vi höstens mejkers-intervjuer med Magnus och Geraldine från Mejk.me.

Hur skulle ni beskriva er själv? Vad heter ni och vad gör ni?

– Vi heter Magnus och Geraldine och bor i Göteborg. Vår praktik spänner över allt ifrån beta-konst, design och nätpolitik till blogg-filosofi och forskning. Det mesta handlar om hacking, internet, DIY och de sociala och politiska möjligheter som öppnas upp av tillgänglig teknologi för att skapa, dela, leva och koordinera med andra. Eller bara genom att se på allt runt omkring sig som ett system man kan hacka. Ibland sysslar vi också med rätt reaktiva saker, som att försöka hindra försök att låsa in information och kunskap eller nedmontera levande stadsliv. Så gott som det går försöker vi göra det liv vi tycker om att leva till svaret på frågan ”vad gör ni?”. Så vi bor ihop, lagar mat ihop och sysslar med massa projekt ihop.

Vilka projekt jobbar ni med?

– Mejk.me är det senaste. Vi har också ett beta-hacklabb som heter Zefside. Sen är vi båda medlemmar i FATLAB och är involverade i telecomix.org och Gothenburg hackerspace. Det är vad vi gör tillsammans. Magnus jobbar också på Interaktiva institutet, är med i Juliagruppen, bloggar på blay.se och startade en gång i tiden avsomnade Piratbyrån. Geraldine har ett antal projekt på gång i Mexiko också, bland annat OpenACTA och en hel dröjs konst- och hacking-projekt listade på juarez.se. Det låter ju som skitmycket när det radas upp såhär men det blir ju så när man jobbar mycket med internet, alla nya projekt som startas får ett eget namn och en egen sammanslutning. Vi ser nog alla aktiviteter vi håller på med som överlappande och lite en del av samma ekosystem.

Vilka är de intressantaste trenderna i Mejkers-världen i dag?

– De mest intressanta ligger inte i de tekniska utvecklingarna i sig utan hur den tidigare rätt slutna geek-världen öppnar upp sig och möjliggör nya samarbeten. Nya grupper av människor kan upptäcka vad man kan göra med den kunskapen som finns där och applicera den på helt nya problem, situationer och med nya sensibiliteter. Hackerspaces idag försöker mer vara öppna möteplatsen för mejkande snarare än medlemsklubbar. Möjligheterna för mejker-världen ligger inte främst i att skapa avancerad teknologi utan att vara nära livet självt och väva samman det med ett fritt handskande med teknologi. På det tekniska planet är hela utvecklingen med rapid prototyping intressant, alltså 3d-skrivare, laserskärare och liknande maskiner som sysslar med att forma råmaterial istället för att göra vad traditionell hacking gör och omforma redan existerande prylar till nya syften.

Hur hamnade ni i mejk-världen?

– Vi kom från två olika håll kan man säga. Geraldine har en konstnärlig bakgrund och även om hon alltid gillar att mejka saker så tog det fart när hon fick stipendium till Eyebeam i New York och fick tillgång till deras ”Open Lab” som hade en hel del cool utrustning att experimentera med. Där började hon hålla på med lofi-teknologi för att hacka stadens infrastruktur, till exempel genom att göra kokonger att sova i från material upphittat på byggarbetsplatser. Magnus å andra sidan kommer från internet och var med i uppstarten av Piratbyrån och Pirate Bay och har mest sysslar med teoretisk utveckling och politik. Ur hela nätpolitik-grejen har det dock uppstått en hel del projekt som dels är mer hands-on och dels sammanför urban närvaro med nätvaron. Den tidiga nätrörelsen var ju mer inne på nätet som en sfär helt skild från det fysiska. Forskningsavdelningen var första kontakten med den svenska hackerspace-scenen och Magnus var aktiv där under tiden han bodde i Malmö och var sedan med att starta upp GHS i Göteborg.

Vad är så fascinerande med mejk?

– Även om vi närmar oss det från två olika håll så känner vi båda att mejkande är ett sätt att närma sig företeelser på djupet, i motsats till att teoretiskt studera dem. Man lär sig mycket om staden genom att handgripligen försöka förändra den, man lär sig om material och egenskaper hos sin omgivning genom att fysiskt engagera sig i den och man lär sig om och kommer nära andra människor genom att skapa tillsammans med dem. Det är kul att ha intensiva förhållanden till sin omgivning istället för att bara låta den passera obemärkt förbi. Dessutom lär man sig en hel del om sig själv och sina begränsningar genom mejking.

Vilka är de intressantaste projekten i Sverige?

– Forskningsavdelningen är det mest avancerade hacklabbet. I Malmö ska det också öppna ett fabblabb delvis i samarbete med Malmö Högskola men vi vet inte hur det går för dem. Annars är Hemliga trädgården i Stockholm väldigt spännande. Det är ett hus som förut var en klubb och som nu blir social center och där hacking ska samsas med trädgårdsodling och musik för barn. Kan bli hur bra som helst! (kolla Hemliga trädgården på Facebook.) I Göteborg försöker GHS fixa ny lokal och Gnutiken har blivit ett skönt ställe att hänga på för mejkerscenen. I Sverige kommer nog det mest spännande bli hur mejkervärlden knyts ihop med den redan utvecklade internet-scenen och den nätpolitiska grenen av den. De mest avancerade tekniska projekten kanske andra får stå för (även om Sverige har duktiga hackare).


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Från den svenska mejkers-världen: Magnus och Geraldine på Mejk.me”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten and Karin, mejk.me. mejk.me said: mejk.me intervjuade av @pelles på pellesten.net http://bit.ly/cYYzgm […]