Den perfekta mobiloperatören

Internetdelning @ Sweden Social Web Camp (SSWC) Tjärö

Apple har skapat det perfekta utbudet av alla mobiltillverkare – årets modell.

Det finns bara en modell att välja på. Du väljer mellan olika mycket lagring respektive färgen på baksidan. Även det borde förenklas, alla borde egentligen vara svarta.

Denna produktmodell har visat sig starkt konkurrenskraftig mot de traditionella mobiltillverkarnas system av svåröverskådliga produktlistor. Fler mobiltillverkare bör ta efter.

Nokia till exempel borde kasta prestigen tillsammans med alla sina dyra telefonmodeller och bestämma sig en gång för alla att ta över low end-marknaden. Alla deras modeller skapas utifrån ledorden ”billigt” och ”enkelt”. Kan de bygga in internet gör de det, om det blir billigt och enkelt. Ignorera affärsmarknadens krav på Microsoft Word-stöd och liknande.

Gör telefoner med legoblocks-liknande möjligheter att enkelt lägga till eller ta bort funktionalitet efter hand som behoven förändras.

Även bland mobiloperatörerna borde det rimligen finnas utrymme för en Iphone-liknande abonnemangsmodell. En high end-operatör som skapar det perfekta abonnemanget för Iphone-användare.

I abonnemanget ingår fri datatrafik, utan tak, för en fast kostnad. Samtal, sms och mms kan användarna välja mellan att alternativt betala en fast kostnad för eller betala för löpande.

De löpande priserna för samtal, sms och mms motsvarar kostnaden hos de dyrare operatörerna medan de fasta priserna, inklusive abonnemangskostnaden, motsvarar kostnaderna hos de billigare.

Det revolutionerande med abonnemanget är nästa del. Vi utgår från att Apple fortsätter sin tradition att släppa en uppdaterad version av telefonen varje år under sommaren. Därför ingår självklart en ny telefon varje år i abonnemanget. I samband med lanseringen av årets nya modell skickas det ut ett meddelande till alla kunder om var de kan byta ut sin nuvarande telefon. (Operatören har inga egna butiker utan samarbetar med andra existerande affärskedjor.) De gamla telefonerna samlas in och säljs upplåsta till kunder som av olika anledningar är låsta vid andra operatörer eller kan leva med att använda förra årets modell.

Det användarna ställer upp med är att låsa sina abonnemang hos operatören minst fyra år.


Publicerat

i

av

Kommentarer

7 svar till ”Den perfekta mobiloperatören”

  1. Profilbild för Rasmus

    Ursäkta att komma här och låta gnällig, men för mig framstår det som rent vansinne att institutionalisera vanan att skaffa en ny mobiltelefon varje år. Även om gamla telefoner samlas in och säljs vidare, skulle modellen innebära en snabbare omsättning, drastiskt högre nytillverkning, samt ökad efterfrågan på tantal som på ett eller annat sätt ska fixas fram i Kongo. Är det hållbart?

  2. Profilbild för Pelle Sten

    Jag tror i och för sig att de som hakar på ett sådant här abonnemang redan i dag byter upp sig varje år. Men det är helt klart en relevant kritik.

  3. […] Delade Den perfekta mobiloperatören […]

  4. […] Den perfekta mobiloperatören. Pelle Sten skissar upp en abonnemangsmodell där uppgraderingar av mobiltelefonerna ingår i paketet. […]