Florent Chavouets böcker Tokyo on Foot och Manabeshima Island Japan ligger på kartan över byn Manabeshima som följer med den sistnämnda boken.

Florent Chavouet tecknar en japansk vardag

Ja, jag erkänner. Jag har ett problem. Jag har svårt att låta bli att köpa reseguider.

Oftast klarar jag av att hålla mig till att köpa böcker kopplade till den aktuella resan jag planerar, men de första reseguiderna till Japan köpte jag säkert sexton år innan jag äntligen reste till landet första gången.

Hyllan med reseböcker. Lådan till höger är fylld med små reseguider, framför allt från InsideOut Guides.
Hyllan med reseböcker. Lådan till höger är fylld med små reseguider, framför allt från InsideOut Guides.

Nu planerar vi en ny resa till Japan och till denna gång har jag upptäckt en fransk illustratör som gjort några väldigt fina böcker om landet.

Tokyo on Foot släpptes på engelska 2011 och är en vacker skissbok som samlar Florent Chavouets teckningar under ett halvårs utforskningar av den japanska huvudstaden.

Två sidor ur Tokyo on Foot av Florent Chavouet.
Två sidor ur Tokyo on Foot av Florent Chavouet.

När man tänker på Tokyo är det ofta människomyllret, neonet, poddhotellen, teknikvaruhusen, cosplayers, trängseln i tunnelbanan och de andra aspekterna av hypermoderniteten man tänker på. Men det Florent i första hand skildrar är min personliga favorit av miljonstaden: de små husen i de trånga gränderna och originalen som bor och jobbar där.

Med avskalade, cartoony (på gränsen till karikatyraktiga) teckningar skapar han skissartade bilder med stark närvarokänsla.

Florent lyckas verkligen dra nytta av teckningsmediets unika aspekter vilket framför allt märks i hans perspektiv där man bjuds in i ett hem och få se det i en blandning av ovanifrån- och ”normal”-perspektiv.

Av sin natur blir det en blandning av dagbok och stadsdelsguide. Det finns en övergripande berättelse men i första hand är det separata vinjetter där sidorna fylls ut med funna etiketter och andra detaljer som tillsammans skapar en känsla av hur vardagen i Tokyo är.

Manabeshima Island Japan med den mustiga undertiteln One Island, Two Months, One Minicar, Sixty Crabs, Eighty Bites and Fifty Shots of Shochu släpptes på engelska 2015. I den här boken går Florent Chavouet närmare och skildrar ett urval människor han mötte när han utforskade den lilla (bara drygt 300 invånare) ön Manabeshima under några korta månader en sommar.

Två sidor ur Manabeshima Island av Florent Chavouet.
Två sidor ur Manabeshima Island av Florent Chavouet.

Livet på Manabeshima går sin gilla gång: ett gäng gubbar sitter inne i byns bar och dricker shochu-brännvin, fiskarna är ute och fångar krabba och en katt tar en tupplur i sitt revir.

I den här boken är berättelsen starkare och jag känner en genuin saknad när jag slår ihop boken.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: