Så gjorde vi time-lapse-filmen på SSWC

Före Sweden Social Web Camp blev jag ombedd att försöka komma på något intressant fotoexperiment vi kunde utföra under SSWC i helgen (den 13 till 15 augusti). Resultatet blev en time-lapse-film där Björn Falkevik och jag komprimerade ner ungefär 40 timmar till under 7 minuter.

Vi använde en enkel webbkamera, Logitech Pro Vision, kopplad till min Macbook. Vi använde oss av kontoret på ovanvåningen i receptionsbyggnaden. Där kunde allt stå innanför fönstret skyddat från vädrets makter och med god utsikt över .SE-ladan, Veidekke-tältet och ängen bortom. Detta visade sig vara ett lyckodrag eftersom vi fick med åtminstone fem olika sessionsplatser, gruppfotograferingen, matserveringen, kvällshänget utanför ladan, fårens morgonvandringar och så vidare.

På min dator installerade jag öppen kod-projektet Gawker som enkelt ställs in att ta bilder inom fritt valda intervaller. I mitt fall började jag med att ställa in den på att ta en bild var 20 sekund eftersom jag tänkte att det skulle resultera i en för lång film annars. Sedan var det bara att trycka på spela in.

Det man måste tänka på med Gawker är att den cachar alla bilder medan man spelar in. Det är först när du avslutar inspelningen som den skapar filmen. Så för säkerhets skull valde jag att vid några tillfällen stanna och starta inspelningen. Björn rekommenderade dessutom att jag skulle öka hastigheten så stora delar av filmen är inspelad med en bild var 5 sekund. Som jämförelse var de första cirka 16 timmarna filmade med en bild var 20 sekund ungefär 1 och 1/2 minut medan resterande film blev ungefär 10 minuter.

Gawker spottar ur sig en .mov-fil som man kan se på direkt utan problem. Vi valde dock att plocka in filerna i Final Cut så Björn Falkevik kunde klippa bort lite skräp, som när det tändes inne i kontoret när mörkret hade lagt sig och filmen bara visade kontorets interiör (måttligt intressant), och joxa lite med hastigheten, de mörka partierna snabbades upp och några roliga händelser under dagen saktades ner.

Samtidigt som Björn satt och slet med redigeringen letade jag efter Creative Commons-licensierad musik. För musik lägger ju till ännu en nivå på bilderna. Tyvärr finns det inget riktigt bra sök för CC-musik. Jamendo som finns Creative Commons egen söksida innehåller inte särskilt mycket bra musik. CC Mixter som jag också blev tipsad om hann jag inte sätta mig in i. Till slut upptäckte jag att det faktiskt går att se på Soundcloud vilken musik som har CC-licens. Tyvärr finns det inget gränssnitt för att söka efter den musiken, så det såg mörkt ut ett tag. Tack och lov upptäckte jag att det finns Creative Commons-grupper på Soundcloud och via de blev det genast mycket lättare. Direkt vi startade Flowrians Auxiliary Cosmos visste vi att vi hade hittat rätt. Det är något med drum’n’bass och time-lapse-filmernas hackiga rörelser som passar väldigt bra ihop.

Uppdatering:
I. Glömde bort att skriva att Soundcloud har antytt att det kommer bättre sök för att hitta Creative Commons-musik på sajten.
II: Och där kom det. Nu är det nya Soundcloud-söket och CC-integrationen officiell. Soundcloud skriver här och Creative Commons skriver här.

PS.

_D700_SSWC_2010-08-16

Var du på Tjärö och såg du det här? Undrade du vad det handlade om? Det var helt enkelt Björn och jag som ville se om vi skulle synas på filmen. Det roliga är att det samtidigt fungerade som ett experiment i gruppsykologi. Gör folk som du bara för att ni är flera som gör det? Tyvärr syns det inte jättebra, men 1 minut och 42 sekunder in i filmen är vi.

Vi kan säga att det var ett experiment i Seth Godins anda.

DS.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Så gjorde vi time-lapse-filmen på SSWC”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by tomaswennstrom, Pelle Sten, Gustav Svensson, Christian Nilsson, Béatrice Karjalainen and others. Béatrice Karjalainen said: RT @pelles: Så gjorde @bjornfalkevik och jag time-lapse-filmen på #sswc. http://bit.ly/dBZghX […]

  2. Profilbild för Håkan Dahlström

    Cool film och tack för tipsen om CC-musiken.

  3. Profilbild för Béatrice Karjalainen

    Gillar filmen, det var som att snabbspola #sswc.

  4. Profilbild för Pelle Sten

    Just det. Glömde ju skriva att Soundcloud sagt att det kommer bättre sök. Har upppdaterat texten nu.

  5. Profilbild för Daniel Åberg

    Väldigt informativt och bra inlägg. Tack för det!

  6. […] Så gjorde vi time-lapse-filmen på #SSWC- Inte kollat filmen ännu. Men skall. Via DeepEd. […]

  7. Profilbild för videren
    videren

    Kanonbra how-to! Om man inte använder Gawker för att fånga bilderna utan har ett gäng JPGs som man vill få ihop till en videosekvens, vad använder man lämpligast då? Funkar iMovie?

  8. Profilbild för Björn Falkevik

    @videren Jag använder Quicktime Pro 7 och funktionen ”open image sequence”  och så väljer jag vilken FPS jag vill att bilderna ska spelas upp i! Lätt arbetat och i min mening värt 279SEK men jag är på jakt efter något som ger mig möjligheten att lätt variera tiden i filmen.

  9. Profilbild för videren
    videren

    Tack för det!