SvD: Ett bokslut på SvD.se

Det här inlägget publicerades ursprungligen på SvD.se.

Notera att i princip ingen länk fungerar nio år senare. Det är under all kritik.

Ibland behöver man ta ett steg tillbaka och se vad man har åstadkommit. Att göra bokslut.

Här ett urval spännande projekt jag varit med om att lansera på SvD.se de senaste åren.

Vi bygger internet

Att träffa alla dessa smarta, driftiga människor var oerhört inspirerande och jag hoppas att ni som tittade på det kände detsamma.

100 känslor

Alla dessa känslor som vi fick ta del av entusiastiskt sammanställt av John Airaksinen och Linda Backman gjorde livet lite bättre.

Stockholmskartan

Inspirerade av Budstikka i Norge ville vi visa att det går att presentera nyheter på ett annat sätt än ett traditionellt redaktionellt urval. Jag är väldigt nöjd med slutresultatet men får ta på mig att vi inte har lyckats hålla liv i satsningen.

SvD Quiz

Vi märkte att olika frågesporter exploderade på Facebook strax efter dess lansering i Sverige. Eftersom SvD länge har haft stark kunskapsprofil kändes det som en självklarhet på SvD.se. Läsarna tyckte det samma och senare blev SvD Quiz vår första Iphoneapp och det är dessutom vår mest populära Facebook-sida.

Bloggarna

SvD.se var tidigt ute med bloggar, P J Anders Linder började blogga den 29 augusti 2004, och efter några års envetet arbete fick vi en snabb ökning av bloggare på tidningen. Några av de bloggar jag minns mest är den myllrande Kinabloggen, Harry Amsters intensiva blogg om tv och populärkultur , Martin Jönssons oumbärliga medieblogg och Ludvig Hertzbergs smarta användande av Under strecket-bloggen som en ingång till SvD:s enorma arkiv.

API-arbetet

Vi inledde ett målmedvetet arbetet med att lära oss mer om att utnyttja andras API:er under förra året, självklart inspirerade av Ted ValentinTomas Wennström och alla andra entusiaster i mashup-rörelsen. När det är som bäst kan det se ut så här på SvD:s konsert- och filmrecensioner.

Vädret

Det vi hade lärt oss av arbetet med nöjes-API:erna använde vi sedan för att bygga en helt egen vädersajt baserad på data från framför allt Yr.no. Till en väsentligt mycket lägre kostnad fick vi en bättre och mer anpassningsbar lösning på en av våra läsares favoritämnen.

Med detta tar jag farväl av SvD.se och går vidare till Inuse.


Publicerat

i

av

Etiketter: