SVT:s arkiv – öppet för alla

SSWC 2009 - SVT vs. TV4
Johan Grafström, SVT, och Morris Packer, bland annat TV4, under en diskussion om de båda företagens respektive Play-tjänster på årets Sweden Social Web Camp. | Foto: Fredrik Johansson.

I dag måste man gå till Avdelningen för audiovisuella medier inom Kungl. biblioteket (oerhört sexigt namn), tidigare Statens ljud- och bildarkiv, för att kunna ta del av den fantastiska som SVT och SR sitter på. Men du måste vara forskare för att få tillgång, och det går troligen inte att kopiera materialet.

BBC har en plan att digitalt tillhandahålla alla program någonsin inspelade för alla boende i Storbritannien. Tanken är att allt som är finansierat av skattebetalarna ska vara tillgängligt för dem. Samma grundtanke återkommer i många andra områden, som kart- och väderdata (se Yr.no), och kommer vara en av flera stridslinjer under den närmaste tioårsperioden.

Åtminstone på SVT finns nog liknande tankar. Frågan är bara hur tillhandahållandet ska ske. Här ser jag en intressant möjlighet.

Eftersom det redan finns en organisation som jobbar med detta, före detta Statens ljud- och bildarkiv, ska de ansvara för att distributionen fungerar smärtfritt. De tillhandahåller alla program digitalt. Men de har, som i dag, inga tjänster för slutkunder, tittarna.

I stället erbjuds alla intresserade företag och organisationer att ta del av materialet och distribuera vidare det till tittarna, vare sig det är i datorer, mobiler, tv-apparater eller någon annan enhet. Det innebär att majoriteten av lagrings- och distributionskostnaderna hamnar på leverantörerna. De får dessutom betala eventuella rättighetskostnader till arkivet eller relevanta rättighetsorganisationer. Å andra sidan är det fritt fram för dem att ta ut eventuella avgifter av tittarna.

  • Det innebär att organisationer kan erbjuda relevant arkivmaterial utan kostnad för tittaren eftersom de ser det som en samhällsförändrande tjänst som är värd att sponsra.
  • För ett företag som Headweb kan det vara ett material de erbjuder billigare än sitt övriga utbud med baktanken att kunderna ska fortsätta se andra program och filmer som kostar mer.
  • För ett företag som Voddler kan det vara ett material de erbjuder gratis för alla premiumkunder som ett incitament att får fler betalande användare.
  • För SVT skulle en sådan hör modell innebära att de kan a) knäppa TV4 och andra reklamkanaler på näsan; ”Se vilken kulturskatt vi kan erbjuda våra tittare” och b) argumentera för att licensavgifterna ska finnas kvar; ”Se hur vi tillgängliggör denna kulturskatt som ni betalt tillsammans”.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”SVT:s arkiv – öppet för alla”

  1. […] SVT:s arkiv – öppet för alla […]

  2. […] givetvis ingen otänkt tanke. Tex pekar @pelles mig till det här posten från sommarens SSWC: ”SVT:s arkiv – öppet för alla”. Skillnaderna mot det förslaget är att jag ser det här som en mer aktivt crowdsourcad […]

  3. […] man allt material fritt att bygga vidare på. Att remixa. Att återpublicera. Precis så som flera av oss målat upp som framtiden för public service. Att den blir publik och service, på […]

  4. Profilbild för Hakansson Albert
    Hakansson Albert

    Hej. Albert Håkansson heter jag och gör en bok om anledningar att fira och skulle vilja använda en bild ur arkivet på farbror Sven vid mikrofonen. Vi har plockat den från nätet och undrar vad vi skall betala eller om vi bara kan använda den. tacksam för svar till hakansson.albert@telila.com