Rikstidningarna kan bli viktigare om de vljer att lokalisera sig

”And so, for a newspaper like the San Franciso Chronicle or the Los Angeles Times or any metro daily, it becomes easier to send a reporter to cover a giant story like Iraq than it is to send a someone to figure out why one intersection in a city has more traffic accidents than any other.”

”Let’s talk about real structural change instead: partition the giants. Maybe the LA Times should actually be broken into three or four or five distinct papers to better cover the market one giant lumbers across today. If you did it smartly, you could still retain many of the economic benefits of large scale while gaining the focus of smaller organizations.”

Citaten r ifrn Bob Cauthorn intressanta inlgg i Rebuilding media om amerikanska regionala tidningar (metro papers). De tidningarna verkar sitta i en liknande situation som de svenska rikstidningarna, speciellt SvD och DN, som bda har brjat en tydligare lokal Stockholmsfokusering men fortfarande hindras av prestigen att vara en rikstidning med allt vad det innebr av utsmetande av resurser och ondig stress och frstrd arbetsrytm i samband med tidiga riksupplagor.

Det kanske r sjlvklarheter men visst har SvD och DN mycket att vinna p att konkurrera nrmare lsarna? Och d menar jag alla lsarna, hela Stockholm. Det r ett misslyckande att Mitt i-koncernen nstan r ensam om att bevaka stora delar av Stockholms frorter.

En tidning som Stockholms Fria Tidning skulle haft en mycket strre chans att bli en tidning att rkna med om de hade valt att satsa p en lsardriven Stockholmstidning. De kunde krt en hrd match med alla gratis lokaltidningar (Innerstadspress, Mitt i, City, Metro) och vxt in i en position strax under SvD och DN med prestige fr hrda Stockholmsnyheter. I stllet tycker jag att de slsar bort sina resurser och sin chans genom att lgga sig i konkurrens med den stora drs av (ekonomiskt) knappt livskraftiga vnstertidningar dr det finns en vldigt liten tillvxtpotential. (Obs. Jag har inte orkat lsa SFT sedan min frsta rsprenumeration s den kan vara fantastiskt bra i dag men jag har inte hrt ngonting om den sedan dess som tyder p det.)

3 reaktioner på ”Rikstidningarna kan bli viktigare om de vljer att lokalisera sig

Kommentarer inaktiverade.